SPIRIT & SOUL

GONDOLATOK HÚSVÉTRA, AVAGY MIÉRT NEM BÍZUNK ISTENBEN?

2018-04-01
hit-blogger

A Húsvét az egyik kedvenc ünnepem – a pelyhes kiscsibéket és a kisnyuszikat lehámozva, ez az ünnep tényleg, igazán sokat jelent a számomra. Gondolkodtam, hogy megosszam-e ezt a posztot, de úgy érzem, hogy ez az ünnep lehetőséget ad arra, hogy a hitemről írjak és egy kicsit megfoghatatlanabb témáról beszélgessünk – Ti mit gondoltok Istenről, vagy Jézusról?

Nemrég olvastam Garance Doré (az ultimate francia divatblogger) egyik cikkét arról, hogy manapság mennyire nehéz igazi békét találni. A saját életmódjáról írt – a stresszes, depresszióval küzdő mindennapjairól, és arról, hogy ezek ellen a negatív érzések, tapasztalatok ellen hogyan próbálja felvenni a küzdelmet. Azt írta, hogy az egyensúlyt, a harmóniát meditáció, hipnoterápia, sámánok és különböző gyógyítók segítségével próbálja megtalálni.
Azért gondolkodtatott el igazán ez a cikk, mert mostanában több más oldalon is olvastam hasonló útkeresésekről, illetve olyan ismerőseim fordulnak a nehézségekben például kineziológusokhoz, asztrológiához, jósnőkhöz és boszorkányokhoz, akik egyébként (általában), materialistának vallják magukat. Emlékszem, amikor én meséltem nekik a hitemről (ha nem is nevettek ki, de) egy azért naivnak és butácskának néztek – miközben ezek szerint ők is természetfeletti segítségre várnak.

És ez az, amit (bár remélem senki sem fog megharagudni) igazából nem értek: miért könnyebb jósnőktől, ezoterikus tanácsadóktól, a csillagoktól, vagy akár egy modernkori sámántól segítséget kérni, mint Istentől? Miért könnyebb nekik hinni, miért könnyebb az ő természetfeletti erejüket elfogadni, mint azt, hogy esetleg igaz, ami a Bibliában áll.
Nem tudom, hogy Ti hogy vagytok vele, de én sosem láttam még, hogy ezek az erők, ezek a képességek, speciális gyógymódok valakit meggyógyítottak volna, hogy valakit kimentettek volna egy menthetetlen helyzetből, azt viszont nem csak mások példáján keresztül, hanem a saját életemben is tapasztaltam, hogy ha viszont Jézushoz szólok, akkor ő válaszol.

Persze, igazából tudom, miért nehezebb Istent megszólítani.
Egyrészt, mert egy minden ízében hibás kép alakult ki Istenről (a szakállas, égben dörmögő, bosszúszomjas apóról) és a fiáról, Jézusról (a kereszten erőtlenül csüngő alakról), amely azonban, ha elkezded olvasni a Bibliát, darabjaira hullik, és rájössz, hogy ha jellemezni akarnád az Istent, aki kirajzolódik előtted, akkor tényleg az erő, kegyelem, igazság, öröm és szeretet szavak jutnának először eszedbe.

A másik ok azonban sokkal kényesebb: ha Istentől kérünk segítséget, azzal elfogadjuk, hogy létezik. Ha Ő létezik, akkor azt is elismerjük, hogy a Biblia igaz – ha pedig a Biblia igaz, akkor az is igaz, amit a bűnről állít – hogy az eredendő bűn miatt mindannyian bűnösök vagyunk és megtérésre, Isten kegyelmére van szükségünk.
Nos, ilyet nem szívesen hallunk magunkról (hiszen mi tökéletesek vagyunk… 😉 ), nagyon nehéz megalázni magunkat, segítséget kérni Jézustól és megváltozni – hátat fordítani az addigi életmódunknak, és valami újat kezdeni, tele hittel és bizalommal.

De tudjátok, az az igazság, hogy megéri.

Mert bármilyen helyzetben is legyél, hidd el, hogy van kiút. Van kiút a konstans szomorúságból, a magányból, a bizonytalanságból, a depresszióból, a félelmekből, a betegségekből – Jézusban, a megváltóban, aki pont ezen az ünnepen halt meg helyetted is, és támadt fel, hogy ezzel váltságul legyen mindannyiunkért.

Tudom, hogy ez a téma nem minden nap kerül porondra, de remélem senkit sem sértettem meg – nem volt szándékom, tiszteletben tartom mindenki hitét – én csak szeretnék Veletek együtt gondolkodni. Főképp, mert nekem fontos ez a téma, és bár ez a blog inkább hangulatos fotók, divattippek és rajzok gyűjtőhelye (és az is marad), remélem nem veszitek tolakodásnak, hogy megosztottam ezeket a gondolatokat, amelyek már hónapok óta a fejemben kavarognak :) Ha szeretnétek róla Ti is beszélgetni, megosztani a történeteiteket, vagy gondolataitokat, akkor írjatok kommentet, vagy privát üzenetet nekem a profilomban szereplő ímélcímre.

Ó, és boldog Húsvétot! :)

*a fotót én készítettem

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Kamilla 2018-04-01 at 19:13

    Jó dolog látni, hogy más blogger is felvállalja a hitét. Teljesen egyet értek veled a ‘nem értésben’, hogy miért könnyebb jósnőknek és az ezotériának hinni, mint a Bibliának. Szerintem a keresztény hit és vallás mostanában azért nem olyan “felkapott”, mert már nagyon régóta jelen van, és már ósdinak tűnik egyesek szemében. Meg persze látni a negatív példákat is, a nem hívő lelkészt, aki hülyeségeket prédikál, a befásult vallásos szomszéd nénit stb. Pedig ha belegondolunk, olyan egyszerű a megoldás. Isten minden pillanatban velünk van és figyel ránk, csak meg kell szólítanunk. Köszönöm, hogy megosztottad a gondolataidat, ezzel engem is segítve, hogy nagyobb közönség előtt is merjem felvállaljam a hitemet.

  • Reply Rachel 2018-04-06 at 11:36

    Egyetértek. <3

  • Leave a Reply