INTERVIEW

És Te tudod, hogyan kell helyesen fogat mosni?

2016-10-29
11111

1

 

Ti tudjátok hogyan kell helyesen fogat mosni? Meglehetősen buta kérdésnek tűnik – én például sokáig azt hittem, hogy pompásan ápolom a fogaimat. Nagyon szorgalmasan, viszont nemrég kiderült, hogy teljesen rossz technikával súroltam a fogsorom naponta többször is, amivel elég sok kárt tettem.

Pár hete meglátogattam a szuperbájos, új fogorvosomat, Dr. Seruga Kárment, és sokat beszélgettünk ehhez hasonló, alapvető fogápolási kérdésekről. Arra jutottunk, hogy ezekre a legtöbben nem is ismerjük a választ, ezért hátha érdekes lenne a számotokra egy rövid interjú, amelyben körüljárjuk azokat a témákat, amelyek fontos szerepet játszanak a ragyogó mosolyunk megőrzésében – hiszen ez még sokkal fontosabb, mint a legújabb trendek elemzése! 😉

Néhány hónapja kétségbeesetten kutattam egy ügyes, kedves és figyelmes fogorvos után, és nagyon örülök, hogy megtaláltam Kárment, mert a legédesebb, és nagyon érti a dolgát! Éppen ezért is ajánlom őt, ha Ti is hasonlóan régóta kerestek már fogorvost, akkor pedig főképp, ha Nektek is fontos, hogy a legapróbb részletekig odafigyeljenek rátok egy kezelés során. A Budapest Smile Dental rendelőjében tudjátok elérni, amely a Széll Kálmán tértől egy kis sétára található, de a legjobb, ha ezen a telefonszámon hívjátok: 0630 247 57 48

Egyébként a rendelő weboldalán minden kezelésről olvashattok egy kis leírást is, nekem ez is szimpatikus volt, mert így tudtam, mi vár rám, és sok olyan kérdésre is választ kaptam, amely korábban foglalkoztatott.

Ezúttal pedig a fogfehérítésről, porcelánhéjakról és a helyes fogtisztításról kérdeztem a csodaszép doktornőmet, remélem tetszeni fog az interjú!

 

– Bár nagy tapasztalatunk van a fogmosásban, hiszen mindenki (jobb esetben naponta) gyakorolja ezt a tevékenységet, mégis kevesen tudják, hogyan kell helyesen és a leghatékonyabban végezni. Ezért az első kérdésem – hogyan mossunk fogat és milyen gyakran?

– A helyes szájhigiéné fenntartása a megelőzés alappillére, a fogszuvasodás és a fogágybetegség tekintetében is, hiszen nem csak az újabb szuvasodásokat és ínybetegségeket előzhetjük meg, hanem a meglévő tömések és fogpótlások élettartamát is meghosszabbíthatjuk. Ahhoz, hogy ez sikeres legyen, megfelelő ideig és technikával kell fogat mosni, tehát a fogmosás minősége is nagyon fontos. A fogak fognyaki része, és a fogközök nem öntisztuló felszínek, ezért az alapos fogtisztítás lépéseit minél korábban el kell kezdeni, lehetőleg gyermekkorban, de ezt bármikor be lehet pótolni. Ajánlott napi kétszer, alkalmanként 3-4 percig fogat mosni. A fogkefét félig az ínyre, félig a fogra kell helyezni, majd az íny felé 45 fokban bedöntve körkörös mozdulatokkal kell végigmenni minden felszínen. Lehetőleg legyen egy rendszerünk, hogy egy felszínt se hagyjunk ki (pl. kezdhetjük a felső fogak külső felszínével, majd a rágófelszínnel, végül a belső felszínekkel folytathatjuk, valamint az utolsó fogak mögé is mélyen be kell nyúlni a fogkefével).

Rendelőnkben a szájhigiénés kezelést követően külön hangsúlyt fektetünk az oktatásra, melynek során úgynevezett plakkfestést is csinálhatunk. A lepedék megfestésével pácienseinknek demonstrálni tudjuk, hogy mely területeken volt a fogmosási technikájuk kevésbé hatékony.

 

02

04

 

– Milyen eszközöket ajánlasz a fogaink tisztításához? Milyen típusú fogkefét emeljünk le a drogéria polcairól, esetleg érdemes elektromos fogkefét használni? Mi a helyzet a fogköz, tisztítóval és a fogselyemmel?

– A kézi fogkefe fontos, hogy sűrű sörtéjű és puha legyen, mivel így az ínyt nem sérti meg.

Az elektromos fogkefék is hasznosak, hiszen használatuk mellett lényegesen kisebb szerepe van a kézügyességnek, olyan mozgásokra képesek, amelyekre az emberi kéz nem. Ezeket is körkörös lassú mozdulatokkal kell használni.

A napi rutin részét kell, hogy képezzék a fogköztisztító kefék használata és a fogselymezés is, hiszen mint említettem, a fogközök nem öntisztuló felszínek. A fogszuvasodások nagy része alattomosan innen indul ki sajnos. A szűkebb területeken, mint a frontfogak, elég lehet a fogselyem használata, az őrlő fogak területén azonban ez nem nyújt elég segítséget, szükséges fogköztisztító kefét használni.

– Milyen gyakran lenne ideális ellátogatnunk a fogorvosunkhoz?

– A napi fogmosási rutinunkat ki kell hogy egészítse professzionális szájhigiénés kezelés is, ami rendelői ultrahangos fogkő eltávolítást jelent. A fogkövet sajnos fogmosással nem lehet eltávolítani, és rajta a lepedék jobban meg tud tapadni, ami kedvez a fogszuvasodás és az ínygyulladás kialakulásának.

A fogkő eltávolítást érdemes félévente megismételni, de ez függ az egyéni szájhigiénés szokásoktól és a fogkőképződés ütemétől is, aki hajlamosabb, annak gyakoribb vizitekre van szüksége. A látogatásokat összeköthetjük rutin fogazati állapot felméréssel is, így a fogászati problémákra korán fény derülhet, amiket a korai felismerés miatt egyszerűbb lehet megoldani. Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy félévente, évente érdemes a fogorvosunkat meglátogatni.

 

05

 

– Ha szeretnénk fehérebbé tenni a fogainkat, rengeteg lehetőség kínálkozik a számunkra, azonban laikusként nehéz dönteni. Te melyik mellett tennéd le a voksodat?

– A fogfehérítésre vannak különböző módszerek, lehet rendelői vagy otthoni, illetve az is meghatározza, hogy a fogelszíneződést mi okozta, így lehet belső (gyökérkezelt fogak esetében) vagy külső. A rendelői és az otthoni is fogorvosi felügyelet mellett történik, én ezeket ajánlanám. A rendelői fogfehérítés során magasabb koncentrációjú oxidálószert használunk, így a kívánt hatás egyből elérhető, azonban a fog erre érzékenyebb lehet. Az otthoni fogfehérítéshez a páciens egy személyre szabott, átlátszó, mélyhúzott sínt kap, aminek a segítségével éjszaka a fehérítő a gélt a fogakra helyezheti. Ez alacsonyabb koncentrációjú, így tovább kell használni, akár 14 éjszakán keresztül is fel kell helyezni. Ennek a hatása megegyezik a rendelőivel, azonban pénztárcakímélőbb lehetőség.

– Ennek mennyi ideig tart a hatása – esetleg hogyan tudjuk kitolni, több ideig fehérebben tartani a fogainkat?

– A fogfehérítés eredményét meghatározza, hogy mi okozta az elszíneződést (elhalt fog, gyökérkezelés, amalgámtömés,kávézás, dohányzás stb.). Akkor lesz tartós, ha a páciens magas szájhigiénét tart fenn, és tartózkodik azoktól a dolgoktól, amelyek a fogakat elszínezhetik, mint például a kávézás, teázás, dohányzás. Az újbóli fehérítés idejét nem lehet előre meghatározni, a páciens szokásaitól függően lehet 1-3 év múlva ismételni.

– Van valamilyen káros mellékhatása?

– Az oxidálószer a fog zománcából oldja ki az elszínező anyagokat, így a fog érzékenységét okozhatja. A fogérzékenység azonban átmeneti, 24-48 órán belül megszűnik.

A töméseket és pótlásokat nem lehet fehéríteni, így a tömések és fogpótlások cseréjét, készítését a fogfehérítés utánra kell időzíteni.

– Mi a véleményed az otthoni fogfehérítő praktikákról – sokszor látok olyan hirdetéseket, amelyek otthon is elvégezhető fogfehérítőket reklámoznak…

– Drogériákban sokféle fogfehérítővel találkozhatunk, ezek azonban fogorvosi közreműködés nélkül szerezhetők be. Már beszéltünk arról, hogy a fogak elszíneződésének több oka lehet, így ha ettől függetlenül kezd a páciens egy készítményt használni, akkor a kívánt hatás elmaradhat. Ezekkel a szerekkel látványos eredményt sem lehet elérni, és az sem jó, ha a páciens tetszőleges ideig használja.

 

06

03

 

– Mi a helyzet a hollywood-i mosollyal? Hogyan érik el a tökéletes fogsort a sztárok?

– Gyakran látni egyes sztárokról olyan fotókat, ahol fogszabályzót viseltek régebben. Ezen kívül nyilván átestek fogfehérítésen is.

A legtöbbjüknél azonban héjakról is szó van. Ez általában porcelánhéj, melynek során a fogak zománcából a mai technikáknak köszönhetően a lehető legkevesebbet veszünk fel. Mindkét fogívről lenyomatot veszünk, majd a kívánt formájú és színű héjakat a fogtechnikai laborban készítik el, amit a rendelőben felragasztunk.

Ma már léteznek olyan technikák is, ahol nem kell a fogból elvenni, tehát csiszolás nélkül lehet héjakat felragasztani. Ez hazánkban is egyre több rendelőben elérhető, azonban meglehetősen drága.

– Mi az a mosolytervezés, és kinek ajánlanád?

– Manapság már egyre többen harmonikus, tökéletes mosolyra vágynak. Amikor beszélünk vagy nevetünk, a frontfogak azok, amelyek a leginkább látszanak, így a legkisebb esztétikai hiba is feltűnő lehet, ami a pácienst zavarhatja. A mosolytervezés célja, hogy a pácienssel együttműködve, aktívan bevonva a folyamatba esztétikus, szabályos fogsort hozzunk létre héjak vagy koronák segítségével. Egyes esetekben tömőanyag segítségével is el lehet érni a kívánt eredményt.

Alapos klinikai vizsgálat után (mosolyvonal, középvonal elhelyezkedése, ajaktartás, arcforma) fotókat is készítünk. A pácienssel együttműködve a neki legideálisabb formát, színt tervezzük meg. Lenyomatvételt követően a kiöntött gipszmintára a fogtechnikai labor viasz segítségével kivitelezi a módosításokat, így 3D-ben is meg tudjuk mutatni a páciensnek, illetve ez alapján készíthetünk egy ideiglenes műanyag próbakiegészítést, mielőtt bármibe belekezdenénk. Ekkor még bármilyen átalakításra lehetőség van. Végül a viaszminták segítségével kivitelezzük az elérni kívánt esztétikus módosításokat.

 

Ha esetleg Nektek is lenne még kérdésetek, akkor nyugodtan hagyjatok kommentet itt, vagy a facebook oldalamon, és eljuttatom őket Kármenhez! :)

A fotókat én készítettem.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply